Karar verdim, öğrendiğim yöresel ıvırları da bu blogda paylaşacağım. Bir yerlerde bulunsun, bana lazım olmasa başkasına lazım olur, bir şekilde fayda sağlarız etrafa.
Bugünün konusu çömlek peyniri. Daha taze yaptım. Bilgilerim pırıl pırıl. Hiç kaçmamalı bu. 3 ya da 4 gün süren bu işi anlatıyorum:
Adım 1: Artık nereden satın aldıysak tuzsuz taze beyaz peyniri (mümkünse yağlıca bir peynir) bol suya koyuyoruz. 2 ya da 3 gün boyunca günde 2 kere suyunu değişiyoruz ki değişirken de yıkıyoruz. Taze peyniri suda bekletirken yeşilimsi bir su daha çıkar. Amacımız o yeşilliğin hiç kalmaması. Suda yeşillik kalırsa peynir bozuluyormuş.
Adım 2: Suyunda yeşil kalmamış peyniri alıyoruz bir leğene, başlıyoruz ezme. Yoğura yoğura eziyoruz. İri kalan parça olursa onu da elimizle parçalıyoruz. Lor peyniri gibim bir şey oluyor. Sonra tuzlayıp edip çuvala dolduruyoruz.
Adım 3: Çuvalı bir güzel çiğneyip ilk suyunu attırıyoruz.
Adım 4: Çuvalın üstüne ya kocaman taş koyarak iyice sıktırıyoruz ya da mengene mantığı ile çalışan sıkma makinesine koyuyoruz. O basınçla bekleyen ve suyu iyice çıkan peyniri bir leğene ya da plastik örtüye alıyoruz.
Adım 5: Yine peyniri iyice yoğuruyoruz, biraz daha tuz ekliyoruz. Tadına bakıyoruz. Biraz tuzlu olması lazım ki peynir dayansın. Parçalı peynir kaldıysa onları de yine ezip parçalıyoruz. Dilerseniz bir miktar da çörek otu atabilirsiniz bu adımda.
Adım 6: Temiz çömleği alıp tabanına iki tutam tuz serpiyoruz. Çömleği sallayarak tuzu tabanda yayıyoruz.
Adım 7: Peyniri az az çömleğe ekleyerek başlıyoruz basmaya. Çömleğin kenarlarında boşluk kalmamalı yoksa peynir bozulur. Tüm gücümüzle bastırıyoruz, kenarlara özel çaba harcıyoruz.
Adım 8: Çömlek dolunca üstüne tekrar tuz serpiyoruz. Beyaz, ince bir bezi çömleğin tepesine göre kesip en üste koyuyoruz. Alttaki gibi:
Adım 9: Bir tencerede iç yağ eritiyoruz. Yağın sıvı kısmını örtülü olan çömleğin üstüne döküyor ve böylece çömleğin içini hava almaz hâle getiriyoruz.
Adım 10: Çömleğin ağzına büyükçe bir beyaz örtü geçiriyor, bu örtüyü de yine bir bez ile sıkıca bağlıyoruz. Şunun gibi ama biz beyaz tercih ediyoruz:
Adım 11: Nevşehirlilerin "cıngı taş" dediği, sizlerin hepinizin hepsini sit alanı parçası zannettiği peribacalarından da dağılmış, Nevşehir'in yöresel taşından oluşan havuzun içine çömleğin ağzı aşağı bakacak şekilde çömlekleri gömüyoruz.
Adım 12: 2 ay kadar sonra çömlekleri gömdüğümüz yerden çıkarıp, çömleklerin içini boşaltıp buzluğa atıyoruz. Tabii ki daha uzun süreli de kalabilir bunlar ancak sorun eskisi gibi tuzlu yapmıyor oluşumuzda. Eskisi gibi tuzlu yiyecek bedensel hareketliliğe sahip olmadığımızdan en iyisi 2 aycık beklemek.
Görsel 4: Olmuş çömlek
Görsel Kaynaklar
Görsel 1: https://www.fibhaber.com/meshur-nevsehir-comlek-peyniri-topraga-gomuluyor
Görsel 2: Kendi bastığım peynir.
Görsel 3: https://www.sutlukabakcekirdegi.com/urun/26/comlek-peyniri
Görsel 4: http://www.cappadociaexplorer.com/image.php?f=200912204014_P.jpg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder